Pasteryzator do produkcji sera 100 L |
Pasteryzator do produkcji sera jest elektrycznym urządzeniem do pasteryzacji mleka i jego późniejszej reprodukcji cieplnej do produktów mlecznych takich jak ser. Urządzenie jest proste w obsłudze, w całości wykonane ze stali kwasoodpornej i pozwala przetworzyć nawet małe ilości mleka zapewniając dodatkowe korzyści ze zwiększenia wartości przetworzonego mleka. |
Specyfikacja: - Pojemność zbiornika od 50 litrów do 500 litrów- Pasteryzacja od 4°-36° do 85°-90° - Chłodzenie zimną wodą do 40° - Pasteryzator posiada 3 wydajne grzałki o mocy 3kW każda - Wykonany ze stali kwasoodpornej 304 - Urządzenie posiada wewnątrz mieszadło miksujące napędzane silnikiem elektrycznym - Stałe obroty silnika 30 obr/min do miksowania mleka i cięcia twarogu - Pasteryzator posiada izolację termiczną zapobiegającą utracie ciepła |
Pojemność zbiornika | Zużycie prądu | Ilość grzałek |
50 L | 9 kWh | 3 x 3 kW |
100 L | 9 kWh | 3 x 3 kW |
150 L | 9 kWh | 3 x 3 kW |
200 L | 9 kWh / 27 kWh | 3 x 3 kW Y / 27 kW ∆ |
300 L | 9 kWh / 27 kWh | 3 x 3 kW Y / 27 kW ∆ |
500 L | 9 kWh / 27 kWh | 3 x 3 kW Y / 27 kW ∆ |
Kocioł składa się z następujących części:
1. Zawór odpływowy, typu motylkowy (DN 100)
2. Elektryczne elementy grzewcze (3 szt.)
3. Panel elektryczny, wykonany ze stali nierdzewnej
4. Termometr
5. Silnik mieszadła
6. Ramię mieszadła
7. Lira do cięcia
8. Wlot do napełniania wodą
9. Odpływ wody
10. Otwór wody i pary wodnej
1. Zawór odpływowy
Ręczny zawór, typ motylkowy (zobacz obrazek 1.1)
Zdjęcie 1.1 Zawór odpływowy (DN 50)
2. Elektryczne elementy grzejne
Elementy grzejne (3 sztuki) umieszczone są w skrzynkach ze stali nierdzewnej, z drzwiczkami, w celu ułatwienia kontroli lub ich wymiany. Skrzynka jest całkowicie uszczelniona przed wilgocią. Elementy grzejne są umieszczone w przestrzeni poniżej pierwszego poziomu, który jest wypełniony wodą. Dla prawidłowego funkcjonowania produktu, muszą być zawsze zanurzony w wodzie, w przeciwnym razie mogą się spalić.
Dane techniczne elementów grzejnych:
- 9 kW Wydajność; Pobór mocy 27 kW / godzinę
- Napięcie 380 V;
- Gwintowany 1 ½ "
- Termostatem do regulacji temperatury elementu grzejnego
Zdjęcie 2.1 – Pudełko ze stali nierdzewnej
3.Elektryczny panel sterowania ze stali nierdzewnej
Panel elektryczny składa się z:
- Instrument elektronicznego pomiaru temperatury produktu
- Wyłącznik awaryjny
- Włącznik mieszadła
- Przełącznik dla elementów grzejnych
Zdjęcie 3.1 – Elektroniczny panel kontrolny
2. Termomentr. Termometr przekazuje sygnał z regulatora elektronicznego.
Zobacz termometr na obrazku poniżej 4,1.
Zdjęcie 4.1 - Termometr
3. Silnik. Silnik jest wyposażony w wewnętrzną przekładnię o następującej specyfikacji:
- Pojemność 0.25 KW
- Zasilanie: 220 or 380V / 50Hz
- Rotacja 1350 rpm / min
- SPF - IP 55
4. Mieszadło
Cysterna do pasteryzacji i krzepnięcia jest wyposażona w mieszadło. Mieszadło jest umieszczone w dolnej części silnika, z przodu i jest wyposażone w specjalny mechanizm do łatwego zdejmowania z silnika, dla łatwiejszego czyszczenia (patrz zdjęcia poniżej).
Zdjęcie 6.1 – mieszadło
5. Nóż do cięcia skrzepu.
Pasteryzator jest wyposażony w nóż do cięcia skrzepu.
Nóż jest umieszczony w dolnej części silnika, z przodu i jest wyposażone w specjalny mechanizm do łatwego zdejmowania z silnika, dla łatwiejszego czyszczenia (patrz zdjęcia poniżej).
Zdjęcie 6.2 – nóż do cięcia skrzepu
6. Wlew wpustowy do wody
Poniżej pierwszego poziomu zbiornika mamy wodę, która jest podgrzewana przez elektryczną grzałkę. Poniżej zdjęcię wlewu wpustowego.
Zdjęcie 7.1 – Wlot wpustowy wody
7. Odpowietrznik odpływu wody
Aby łatwiej spuścić wodę, urządzenie jest wyposażone w specjalny otwór wentylacyjny, który można zobaczyć na rysunku 8.1
Zdjęcie 8.1 – Odpowietrznik odpływu wody
10. Odpływ wody oraz pary wodnej
Kocioł wyposażony jest w zawór kulowy ½ " aby woda mogła wejść w drugiej komorze cylindra. Woda w odpowiedniej komorze może służyć jako nośnik ciepła dla danego produktu lub w przypadku ciągłego przepływu może działać jako czynnik chłodzący.
Port ten nie może być zablokowany, w przeciwnym razie istnieje ryzyko uszkodzenia grzałki.
Drugą funkcją wylotu jest odprowadzanie wody, gdy produkt jest mrożony.
Zdjęcie 10.1 – Wylot odpływowy dla wody oraz pary wodnej
Opcjonalnie istnieje zamknięty obieg (cewka), aby pomóc w mrożeniu produktu. Z dwiema dyszami ¾ " dla wejścia i wyjścia. Znajduje się pod panelem kontrolnym.
Zdjęcie 10.2 – Obieg zamknięty (cewka)
Instrukcje
1. Przygotowanie pasteryzatora
• Podgrzewacz powinien być umieszczony w odpowiednim miejscu dla produkcji sera i dla bezpiecznego uzytkowania przez personel;
• Podłączyć zawory do odpowiednich sieci zasilających, czyli:
I. Podłączyć do sieci wodnej
Podłączyć zawór doprowadzający wodę do sieci wodnej, aby wypełnić komorę miedzyściankową. Doprowadzana woda będzie wykorzystywana jako sposób ogrzewania ścianek zbiornika. Zawór musi pozostawać zamknięty podczas pracy kotła. Rurą wyprowadzającą na szczycie, która nie powinna być zatkana, zostać uwolnione nadmiar pary.
W drugim przypadku, woda jest używana do chłodzenia produktu, tak więc zawór powinien być otwarty dla stałego przepływu wody. Woda jest odprowadzana przez otwór w górnej części kotła.
Wlot i wylot wody / pary widać na zdjęciach 10,1
II. Podłączenie do sieci elektrycznej
W przypadku pasteryzacji i krzepnięcia wymagana jest instalacja prądu fazowego, kabel 5 x 6, 380 V
2. Podłącz zawór
Gdy połączenie zostało dokonane odpowiednio do zasilania sieci, co jest niezbędne dla działania zaworu, należy postępować w następujący sposób:
Krok 1:
Napełnij zbiornik wodą.
Aby napełnić zbiornik wodą, otworzyć zawór doprowadzający wodę, który jest podłączony do sieci wodociągowej;
Podgrzewacz jest wypełniony gdy woda zaczyna się przelewać.
Krok 2. Włącz zasilanie
Krok 3. Umieść product w kotle
Krok 4. Włącz mieszadło i podgrzewacz
Step 5. Wyreguluj termostat
Wyreguluj termostat do 90 stopni. Gdy elementy grzejne osiągnąć żądaną temperaturę, prąd wyłączy się automatycznie. Jeżeli temperatura spada, podgrzewanie włączy się ponownie, aby osiągnąć żądaną temperaturę.
Termostat można zobaczyć na rysunku 2.1
Krok 6. Ochładzanie produktu
Jeśli chcemy, możemy ochłodzić produkt, otwierając zawór doprowadzający wodę, a woda będzie odprowadzana przez rurę. Ciągły przepływ wody obniży temperaturę na żądany poziom. Przed chłodzeniem produkt, należy przed otwarciem zaworu doprowadzającego wodę, najpierw zatrzymać elementy grzejne.
OSTRZEŻENIE! ZASADY OGÓLNE!
• Nie włączać grzejnika, jeśli nie jesteś pewien, czy woda znajduje się w pomieszczeniu, w którym są elementy grzejne;
• Nie włączaj użądzenia przed wlaniem produktu do kotła;
• Nie włączaj kotła przed sprawdzeniem czy mieszadło nie jest zablokowane przez jakieś przedmioty;
NIGDY NIE BLOKUJ ANI NIE ZASŁANIAJ GÓRNEJ RURY ODPŁYWOWEJ I ODPAROWUJĄCEJ !!!
• W przypadku awarii, użyj przycisku awaryjnego STOP; przycisk znajduje się od strony tablicy rozdzielczej
• Podgrzewacz wyłącza się po użyciu awaryjnego przycisku STOP;
• Postępuj zgodnie z instrukcjami i nie wahaj się skontaktować się z producentem, jeżeli istnieją obawy co do funkcjonowania pasteryzatora.
Specyficzne kody
Brak recenzji użytkowników.