KLASA JAKOŚCIOWA: E - elitarna
HODOWCA: KWS Lochow
REJESTRACJA: Niemcy, 2014 r.
-Znakomita jakość wypiekowa
-Najwyższy plon w klasie elitarnej
-Wysoka odporność na choroby
Znakomita jakościowa, zarejestrowana w Niemczech w 2014 r. odmiana jest jedną z najlepiej ocenionych w grupie E w Niemczech (poziom A1 – 5, poziom A2 – 5, wg BSA) pod względem potencjału plonowania. Jeśli chodzi o te parametry oceny dorównuje ona niejednej odmianie z grup A i B. Dane ze wschodniej części Niemiec (LSV) również wskazują na bardzo dobry potencjał plonowania odmiany Montana – średnio 105% wzorca
CECHY ODPORNOŚCIOWE
Odmiana wykazuje wysoką odporność na choroby – szczególnie na mączniaka (3-BSA), rdzę żółtą (2-BSA) oraz rdzę brunatną. Rośliny dość niskie, o średniej odporności na wyleganie. W uprawie intensywnej zachodzi konieczność stosowania pełnej dawki regulatorów wzrostu. BSA oceniło zimotrwałość Montany na poziomie 4, czyli podobnie jak odmianę Linus. W Polsce w sezonie 2015–2016 zimę przetrwały wszystkie plantacje nasienne Montany (6), choć były one zlokalizowane w regionach o trudnych warunkach pogodowych, tj. na Żuławach, w województwie kujawsko-pomorskim, łódzkim oraz w północnej Wielkopolsce.
Norma wysiewu
termin normalny – 320–350 szt./m2
termin opóźniony – 350–400 szt./m2
Brak recenzji użytkowników.