PSZENŻYTO OZIME PIZARRO
PLONOWANIE :
Odmiana Pizzaro na przestrzeni lat osiąga bardzo wysokie plonowanie, a przy tym wyrównane w większości regionów Polski . Z uwagi na to w doświadczeniach porejestrowanych COBORU uzyskuje od wielu lat plon na poziomie powyżej wzorca . W trzyleciu 2012-2014 odmiana osiągneła bardzo dobry wynik plonowania :
- A1 - 102 % wzorca
- A2 - 100,3 % wzoraca
Natomiast w 2015 roku Pizarro odnotował rewelacyją ocenę - 103 % wzorca na poziomie A2 . To jedne z najlepszych wyników wśród dostępnych odmian .
CECHY ODPORNOŚCIOWE :
Dobra odporność na choroby, szczególnie na :
- mącznika
- rynchosporiozę
- rdzę brunatą
- oraz bardzo dobra mrozootporność - w badaiach COBORU PDO w 2013 r. odmiana Pizarro uzyskała ocenę 5
Łan jest średnio odporny na wyleganie - zaleca się zastosowanie pelnej dawki i regulatora wzrostu. Ziarno tej odmiany wykazuje bardzo wysoką odporność na porastanie .