Podstawowym warunkiem przygotowania dobrej kiszonki jest wybór najlepszej do tego celu odmiany kukurydzy. Przy obecnym bardzo wysokim poziomie plonowania, najbardziej ekonomiczną metodą poprawy wyników jest wykorzystanie postępu genetycznego, jaki niosą nowoczesne odmiany takie jak FABELL.
JEDNOSTKA SIEWNA 50 TYS NASION
Mieszaniec trójliniowy
Masywna kukurydza kiszonkowa o wysokiej wydajności kolb.
Znakomita na ziarno i wysokoenergetyczną kiszonkę.
Znakomita zdrowotność roślin, mała podatność na głownię kolb.
Rośliny wysokie.
Silne natężenie cechy stay green.
FABELL to średniowczesny mieszaniec trójlinowy przeznaczony do uprawy na wysokoenergetyczną kiszonkę. Jest to masywna, dobrze ulistniona odmiana kukurydzy kiszonkowej o wysokiej wydajności kolb. Tworzy wysokie rośliny o wysokim natężeniu cechy stay-green i dużej odporności na głownię kolb.
Ma duże możliwości w zdobyciu segmentu wysokoenergetycznej i objętościowej kiszonki.
FABELL jest odmianą średniowczesną (FAO 240), co zapewnia bardzo dobry potencjał plonowania zielonej masy i bardzo dobry udział skrobi z ziarna.
FABELL wykształca duże, regularne kolby o ziarnie typu pośredniego semident. Ziarno jest częściowo szkliste z udziałem części mączystej dent. Jest to najpopularniejszy i najbardziej sprawdzony typ ziarna. Bydło trawi część skrobi w żwaczu, a szkliste fragmenty przechodzę do dalszych części układu pokarmowego jako skrobia by-pass. Dzięki temu krowy lepiej wykorzystują energię zawartą w ziarnie. Takie rozwiązanie zmniejsza ryzyko powstawania kwasicy.
Dodatkowe źródło energii
FABELL charakteryzują się bardzo wysoką strawnością in vitro masy organicznej łodyg i liści. Optymalny rozkład włókien nierozpuszczalnych nie blokuje dostępu do włókna neutralnego detergentowo (NDF) podnosząc strawność kiszonki z całych roślin. Dzięki podwyższonej strawności zielonych części kukurydzy produkując kiszonke z omawianych odmian można uzyskać zwyżkę energii uzyskiwanej przez przeżuwacze w porównaniu do odmian konwencjonalnych.
FABELL, ze względu na duży udział ziarna i strawne włókno zawarte w łodygach i liściach, spełniają wszystkie optymalne parametry i bardzo dobrze nadają się do produkcji wysokiej jakości kiszonki.
Brak recenzji użytkowników.