Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić Ci najbardziej odpowiednie wrażenia dzięki zapamiętywaniu Twoich preferencji i powtarzaniu wizyt. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Polityka Prywatności
Suszone ziarno kukurydzy Suszenie termiczne obniża znacznie wilgotność ziarna – zawartość wody po wysuszeniu powinna wynosić ok. 10%. Proces ten powinien być wykonany w ciągu doby od omłotu, co zapobiega rozwojowi pleśni i bakterii.
Suszenie to jednak proces wymagający dużego nakładu energii, a co za tym idzie bardzo kosztowny. Związane jest to ze specyficzną budową ziarna kukurydzy, która utrudnia oddawanie wody. Nakłady poniesione na suszenie są czterokrotnie wyższe niż na kiszenie i mogą dochodzić nawet do 40% całkowitego kosztu produkcji ziarna kukurydzy. Mimo, iż suszone ziarno stanowi cenny dodatek mieszanek paszowych dla bydła, jego produkcja jest nieuzasadniona ekonomicznie. Suche ziarno podaje się przed wycieleniem, ziarno zapobiega ketozie i otłuszczeniu wątroby, u cieląt wpływa pozytywnie na rozwój żwacza.Wysuszone ziarno przechowuje się w silosach lub magazynach.